Każdego roku jest coraz więcej osób ceniących sobie aktywne formy wypoczynku. Wylegiwanie się na plaży przestaje być popularne. Staje się raczej wyrazem tego, że nie dbamy o swoje zdrowie oraz kondycję fizyczną, a jednocześnie nie posiadamy określonych zainteresowań. Ci, którzy cenią sobie wycieczki na górskie szlaki, muszą pamiętać o właściwym ekwipunku. Z pewnością przyda się palnik turystyczny i żywność liofilizowana.

liofilizacja

Autor: Chuck Feder
Źródło: http://www.flickr.com
Żywność liofilizowana większości z nas kojarzy się z wielodniowymi ekspedycjami w naprawdę wysokie górskie szczyty. To po taką żywność sięgają najczęściej himalaiści, którzy zdobywają najwyższe szczyty globu. Czym jest taka żywność? Jest to żywność, która poddawana jest procesowi liofilizacji. Polega on na suszeniu po wcześniejszym zamrożeniu. W czasie tego procesu stosowane jest silnie obniżone ciśnienie. Żywność liofilizowana charakteryzuje się także tym, że odparowywana jest z niej woda. Wyparować trzeba nie mniej niż 70% wody. Taki proces konserwowania prowadzi do tego, że produkty żywnościowe odporne są na działanie najróżniejszych bakterii, które wywołują procesy gnilne żywności – .

W efekcie jest niezwykle trwała i na górskich eskapadach sprawdza się wręcz doskonale. Metoda liofilizacji stosowana była po raz pierwszy podczas II wojny światowej na terenie USA. W pierwszym okresie jej istnienia była wykorzystywana do obróbki krwi, którą dzięki temu można było bez szkody dla jej wartości transportować na naprawdę niemałe odległości. Wraz z kolejnymi latami zaczęto stosować ją do konserwacji jedzenia. Teraz himalaiści nie potrafią wyobrazić sobie bez niej przetrwania w wysokich górach.

WGL

Autor: Ashley Van Haeften
Źródło: http://www.flickr.com

Palnik turystyczny nie odgrywa może tak istotnej roli, jak żywność liofilizowana, ale jest także naprawdę przydatny. Aczkolwiek może zostać zastąpiony samodzielnie wznieconym ogniskiem, ale to wymaga już dużo większego zachodu. Należy bowiem uzbierać chrust, a następnie go podpalić, co nieraz może okazać się naprawdę trudne. Z pomocą palnika bez problemów uda się szybko i sprawnie ugotować ciepłe jedzenie na biwaku. Bardzo oszczędza to czas, a także nerwy, które mogą wystąpić w sytuacji kłopotów we wznieceniem ogniska. Palnik turystyczny i żywność liofilizowana istotnie ułatwiają funkcjonowanie tych, którzy kochają zwiedzać i raczej nie zatrzymują się w ekskluzywnych hotelach. Warto o tym pamiętać.