W jaki sposób podawać dania rybne? Inspiracje do pichcenia.


Maestrowie kuchni radzą, by na wypiekaną rybę kłaść drobinkę masła, które uwydatnia jej smak. Dania rybne w większości wypadków mają czuły smak (polecana strona). Gdy tymczasem chcemy dorzucić jej nieco charakteru, musimy zaserwować ją z sosami. Beszamelowy, helleński i ostry na pewno uatrakcyjnią danie rybne. Nie jest też regułą, iż musi ono wyglądać nieapetycznie. W czasie podawania nie zapominajmy o ozdobach tego rodzaju jak pietruszka, zioła, pomidorki koktajlowe itp. W sytuacji dań rybnych duszonych zdecydowanie poprawiają doznania estetyczne – starczy ozdobić półmisek czy też talerze czymś, co nie popsuje i nie oszołomi posmaku potrawy.
Dania rybne podawane w toku małych i dużych uroczystości nie muszą sprawiać kłopotów ani gospodarzom, ani przyzwanym gościom. Dobrze jest przemyśleć rodzaj podania, wyposażyć wszelkie nakrycie w chustki i sposobną zastawę. Powinno się przetestować przepis wcześniej minimalnie raz.